Olej rycynowy: właściwości i zastosowanie | moje sposoby na olejowanie skóry głowy olejem rycynowym.

Olej rycynowy znany jest od pokoleń: nasze mamy, babcie i prababcie polecały go jako remedium na niemal każdy problem. Był  uważany za uniwersalne lekarstwo i domowy kosmetyk. Jest tani i łatwo dostępny, bo kupimy go w każdej aptece za kilka złotych, a sprawdzi się w wielu sytuacjach – jest po prostu uniwersalny 😉

Olej rycynowy to substancja przyjmująca postać oleistej, gęstej cieczy, o lekkim zapachu oraz barwie neutralnej bądź jasnożółtej, pozyskiwana z nasion rącznika pospolitego (Ricinus communis) – rośliny ogrodowej uprawianej w klimacie umiarkowanym, która w warunkach naturalnych występuje w Afryce i Indiach. W nasionach rącznika pospolitego znajdują się cenne tłuszcze, a także dwie substancje toksyczne – rycynina oraz rycyna. By pozbyć się ich trującego działania, w procesie pozyskiwania oleju rycynowego bardzo ważnym etapem jest tłoczenie oleju na zimno, a następnie poddawanie go procesom wygotowania w wodzie.

W ostatecznie uzyskanym produkcie znaleźć możnemy cenne kwasy tłuszczowe: oleinowy, linolowy, palmitynowy, stearynowy oraz rycynolowy, a także rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A i E.

Właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne. 

Olejek rycynowy zyskał sławę jako lekarstwo na zaparcia, artretyzm, bóle stawów, głowy, brzucha czy zaburzenia pracy wątroby. Można stosować go doustnie, jako środek przeczyszczający, lub zewnętrznie, na przykład, jako olejek do masażu czy leczniczy kompres.

To jednak nie wszystko: olej rycynowy dobroczynnie wpływa na włosy, rzęsy i brwi, doskonale oczyszcza twarz i zmiękcza skórę.

Rewelacyjnie sprawdza się w walce z liszajami, trądzikiem, zmarszczkami mimicznym, a także bliznami, rozstępami i przebarwieniami skórnymi. Jako element demakijażu OCM nietylko dokładnie usuwa pozostałości makijażu i całodniowych zanieczyszczeń – jest cudownym źródłem nawilżenia, dzięki czemu skóra twarzy odzyskuje elastyczność i witalność.

W pielęgnacji włosów olej rycynowy najczęściej stosowany jest do walki z wypadaniem, stymulacji porostu i zagęszczania kosmyków. Nie ma się co dziwić – niejednokrotnie pokazał, na co go stać, przez co producenci włączają go w składy kosmetyków do skóry głowy. Do olejowania włosów na długości olej rycynowy raczej się nie nadaje – jest na tyle gęsty, że ciężko go aplikować, a później zmywać – niewłaściwy sposób użytkowania tego specyfiku może przyczynić się do zwiększenia problemu wypadania oraz nadmiernej suchości pukli.

Olej rycynowy na skórę głowy.

Pamiętam, jak kilka lat temu – gdy nie byłam jeszcze włosomaniaczką 😉 – sama popełniłam kilka błędów, które wpłynęły na pogorszenie ogólnego stanu włosów. Finalnie mocno zraziłam się do oleju rycynowego: kosmyki mocniej wypadały,  na długości wyglądały jak zniszczonych puch, sam olej ciężko było zmyć – po co więc go stosować?

Niedawno postanowiłam dać mu drugą szansę. Tym razem – będąc bogatszą o całą włosomaniaczą wiedzę i własne doświadczenia – postawiłam wyłącznie na pielęgnację skóry głowy, bez stosowania oleju na długości włosów.

Zmieniłam sposób aplikacji i czas trzymania specyfiku na skórze głowy: odpuściłam szorowanie szczoteczką do zębów na rzecz delikatnego masażu opuszkami palców; a zamiast całonocnego olejowania skalpu, teraz stawiam na maksymalnie 1-2 godzinny zabieg.

Moje sposoby na łatwiejsze aplikowanie oleju.

By ułatwić sobie stosowanie oleju, zdecydowałam się NIE aplikować go solo. Postanowiłam przetestować trzy warianty mieszanek: z żelem bambusowym, z maską do skóry głowy i innymi, rzadszymi olejami. Do każdej z nich dodawałam również kilka kropli wybranego olejku eterycznego – zdecydowanym faworytem wciąż pozostaje olejek lawendowy 😉

Najlepiej spisała się druga opcja – olej rycynowy mieszałam z Vatiką z czarnuszką, która już sama w sobie ma działać na skórę głowy. Maska sprawiła, że nakładanie oleju było banalnie proste, a sam masaż skalpu stał się o wiele przyjemniejszy, nie taki „tępy”, jak przy samym oleju. Vatika zadziała emulgująco, dzięki czemu i zmywanie produktów okazało się łatwiejsze i bardziej efektywne, a włosy u nasady dłużej pozostawały świeże.

Stosujecie olej rycynowy w swojej pielęgnacji?Macie jakieś tricki na jego aplikację czy wzbogacenie działania? Koniecznie się nimi podzielcie! 🙂

Wpisy, które mogą zaciekawić:

43 komentarze

  1. Zbieram się w sobie do olejowania, ale mam tyle włosów na głowie, że boję się, że ich nigdy nie domyję 😉

    1. Postaw może na lżejszy olej lub olejek? Emulgowanie odżywką też może ułatwić zmywanie 😉

  2. U mnie olejek rycynowy sprawdza sie w pielegnacji rzes, choc wiem ze nie jest najbezpieczniejszy przy okolicach oczu, ale dziala na porost i przyciemnienie <3

  3. Olejku rycynowego używałam jako odżywki do rzęs przed ślubem i przyznaję, rzęsy się wzmocniły i było ich więcej. Do skóry głowy nie stosowałam

  4. Ja nigdy nie stosowałam, chociaż słyszałam o jego właściwościach. Już od dawna przymierzam się do wypróbowania, ale jakoś ciągle mi nie po drodze 🙂

  5. Slyszlam o smarowaniu brwi takim olejkiem, aby byly w lepszej kondycji. Ale zaskoczylas mnie , ze nadaje sie rowniez do zmywania makijazu. Ciekawe, czy tusz do rzes tez zmyje?

  6. Jeszcze nie stosowałam oleju rycynowego na swojej głowie, ale słyszałam o jego zbawiennym wpływie na rzęsy. Wiesz coś na ten temat?:D

    PS Sweterek cudowny!:)

  7. O oleju rycynowym słyszałam tylko tyle, że jest świetny w pielęgnacji rzęs. Nigdy nie olejowalam włosów, moje mają tendencję do przetłuszczania i jakoś obawiam się, że byłyby jeszcze tłustsze i że ich nie odmyję.

  8. A wiesz mam olejek rycynowy, kupilam w przyplywie pasji wlosomaniackiej i nie moglam sie zebrac do jego wykorzystanie, bo nie bardzo wiedzialam jak i do czego. Nawet nie myslalam, ze moge go rownoczesnie wykorzystac do zmywania makijazu. A to jest bardzo fajny patent. Dziekuje i pozdrawiam serdecznie Beata

  9. Uwielbiam olejek rycynowy, codziennie stosuje go na końcówki wlosow i sprawdza sie idealnie. Świetny wpis, oby wiecej takich! Pozdrawiam 🙂

    1. O jeżu kolczasty – to mnie zaskoczyłaś tym komentarzem! Jest mi bardzo miło! 🙂

  10. Ciekawe 🙂 Nazwę oczywiście kojarzyłem, ale nie wiedziałem kompletnie nic o tylu zastosowaniach tego oleju.

    1. Olej rycynowy sam z siebie jest naturalny – chyba, że to jeden ze składników olejku, wtedy musisz poczytać, co jeszcze się w nim znajduje 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *